Olvasási idő: 4 perc

Mi tartozik az akkumulátoros autó kategóriába?

Valamilyen szinten minden autó akkumulátoros autó, hisz energiaforrásra rengeteg berendezéshez van szüksége. Azonban most elsősorban azokra a járművekre gondolunk, amelyek az elektromos kategóriába tartoznak bizonyos szinten. Több fajta is elérhető jelenleg a piacon, ezért érdemes előre tájékozódni, melyik mit tud.

kwh,elektromos,akkumulátor,akár,legnagyobb,során,autót,technológia,működik,első,két,lítiumion,perc,akku,ben
kwh,elektromos,akkumulátor,akár,legnagyobb,akkumulátora,

A villanyautósok többsége egyetért abban, hogy az elektromos autó elnevezést kizárólag a tisztán elektromos, tehát belső égésű motort nem használó járművekre használjuk, de a köznyelvben nagyon sokszor a más erőforrásokkal különböző módon kombinált, tehát hibrid autókat is elektromos autó néven illetik.

Az akkumulátoros elektromos autó fajták

A villanyautókról érdemes bővebben is olvasni, mivel egy nagyon gyorsan fejlődő szegmensről beszélünk. Az elektromos meghajtás egyértelműen a jövőt jelenti, azonban még nagyon a folyamat elején járunk. Az is látszik, hogy a legnagyobb gyártók is erre a területre koncentrálnak. Ezt mi sem jelzi jobban, mint az, hogy évről évre nagyon gyorsan fejlődnek az autók és a kiegészítők is

kwh,elektromos,akkumulátor,akár,legnagyobb,akkumulátora,járművek,során,

Elég csak megnézni, hogy Magyarországon mennyi új töltőállomást telepítettek. Az infrastruktúra kialakítása tovább ösztönzi az embereket, hogy hagyják el a hagyományos benzines, dízelek autókat és válasszák az elektromos változatokat. Azonban ma még elektromos és elektromos jármű között is hatalmas különbségek lehetnek.

elektromos autó,elektromos autók,kwh,elektromos,akkumulátor,100, 2023,akár,legnagyobb,akkumulátor,akkumulátora,

Alapból azok az autók tartoznak ide, amelyek egy vagy több villany motor által vannak meghajtva. Az ehhez szükséges energiát akkumulátorban tárolják. Az autósok többsége általában úgy gondolja, hogy az “elektromos autó” megnevezést csak a tisztán villanyos, belső égésű motort nem használó járművekre értjük, de a környelvben ez közel sincs így. Általában a hibrid és más kombinált megoldások is idetartoznak. 

Az akkumulátoros autó megnevezésnek megfelel a hibrid változat is. Ezek elsődlegesen robbanómotoros járművek, általában benzinesek, de léteznek dízeles modellek is. Egy kis kapacitású akkumulátor található bennük, ami a regeneratív fékezéskor termelt energiát tárolja. A hibrid autók többsége képes néhány kilométert megtenni tisztán elektromos üzemmódban is, például városon belül megfelelő választás. 

elektromos autó,elektromos autók,kwh,elektromos,akkumulátor,akár,legnagyobb,akkumulátora,

Vannak modellek, amelyekben az elektromotort csak a gyorsításhoz szükséges energiatöbblet biztosítására használják. Ezzel lehet csökkenteni a fosszilis üzemanyag-fogyasztást. 

A fejlődés egyre gyorsabb

Ma már egy tisztán elektromos autóval nyaralni is elindulhatunk, ugyanis az akkumulátorok kapacitása, teljesítménye rengeteget fejlődött az elmúlt években. A konnektoros vagy plug-in hibridek is nagy népszerűségnek örvendenek. Az ilyen akkumulátoros autó akár 20-50 kilométert is képes megtenni az elektromos meghajtás segítségével. Az elsődleges még mindig a belső égésű motor, de egy fokkal többet kínálnak a sima hibrid járműveknél. Az akkumulátor töltése pedig külső forrásról, konnektorról vagy telepített töltőről is megoldható.

akkumulátor,akár,legnagyobb,során,autót,technológia,működik,elérhető,első,két,lítiumion,terén,perc

Az egyik kevésbé ismert kategória a hatótávnövelt elektromos autó. Ebben egy kis méretű, áramtermelési célra optimalizált benzinmotor is található. Ennek a feladata, hogy szükség esetén töltse az akkumulátort. Általában tisztán elektromos meghajtással 100-150 kilométert képes megtenni. Csak a hosszabb utakon szokás használni az áramfejlesztőt, városon belül bőven elegendő a villanymotor.

Az elektromos autók kora

2023 tesla model x 100872655 removebg preview

Egy középkategóriás modell is könnyedén megtesz 200-250 kilométert egyetlen töltéssel. A magasabb kategóriában például a Tesla Model S már a 400-500 kilométert is teljesíteni tudja. Természetesen nem található benne belső égésű motor, az akkumulátorok általában nagy tömeggel rendelkeznek. Ha kérdése van az elektromos autókkal kapcsolatban, keressen minket bizalommal.

Ajánlott termékek

⚡️GYIK✅

Olvasási idő: 4 perc

1. Mi tartozik az akkumulátoros autó kategóriába?⚡️

Az akkumulátoros autók közé elsősorban az elektromos meghajtású járművek tartoznak. Ezek lehetnek teljesen elektromos autók, amelyekben nincs belső égésű motor, vagy hibrid autók, amelyek kombinálják a belső égésű és elektromos meghajtást.

2. Mi a különbség az elektromos autók és a hibrid autók között?⚡️

Az elektromos autók teljes egészében elektromos energiával működnek, nincs bennük belső égésű motor. A hibrid autók ezzel szemben egy belső égésű motort is tartalmaznak, amelyet elektromos motor egészít ki. A hibrid járművek rövidebb távokat tisztán elektromos módban is meg tudnak tenni.

3. Mennyit fejlődtek az elektromos autók az utóbbi években?⚡️

Az elektromos autók az utóbbi években jelentős fejlődésen mentek keresztül. Az akkumulátorok kapacitása és hatékonysága javult, így ma már akár 400-500 kilométert is megtehetünk egy töltéssel a magasabb kategóriás modellekkel, mint például a Tesla Model S.

4. Mi az a plug-in hibrid autó?⚡️

A plug-in hibrid autók egyfajta átmenetet képeznek a hibrid és az elektromos autók között. Ezek az autók külső áramforrásról, például konnektorról vagy töltőállomásról tölthetők, és akár 20-50 kilométert is képesek megtenni tisztán elektromos módban.

5. Mi a hatótávnövelt elektromos autó?⚡️

A hatótávnövelt elektromos autó egy olyan jármű, amelyben van egy kis méretű benzinmotor is, amely szükség esetén áramot termel az akkumulátor töltéséhez. Ezzel az autó akár 100-150 kilométert is megtehet tisztán elektromos módban, és csak hosszabb utak során használja a benzinmotort.

Mi a véleményed?

Loading spinner
Mi a véleményed?
Loading spinner

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.